Tabletkowanie
Proces tabletkowania polega na sprasowaniu masy tabletkowej (mieszanki proszkowanych surowców bądź granulatu) we wnętrzu matrycy za pomocą stempli, do których przyłożona jest siła prasująca.
Pakujemy różne rozmiary i kształty tabletek – od okrągłych po walcowane. Otrzymane tabletki bardzo często powlekamy, aby nadać im kolor, smak bądź zapach.
Tabletkujemy witaminy, minerały, a także inne substancje czynne, które występują wraz z substancjami pomocniczymi.
Dozowanie i formowanie proszku w formie tabletki oraz powlekanie zabezpieczające
Półautomatyczna tabletkarka z wagą
Wsad
sproszkowany
Materiał opakowania
brak lub opcjonalna powłoczka
Wymiary
według dostępnych stempli
Informacje dodatkowe
detekcja wykrywaczem metalu oraz skanerem X-Ray, powlekanie, pakowanie w blistry lub słoiczki
Kapsułkowanie
Proces kapsułkowania polega na zamknięciu wybranych surowców proszkowych lub ich mieszanek w specjalnej otoczce. Zwykle pakujemy w otoczki celulozowe bądź żelatynowe.
Pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP)
Zastosowanie rozwiązania w formie pakowania produktów w atmosferze modyfikowanej (MAP) pozwala na zachowanie świeżości i właściwości spakowanego produktu, często również wydłużenie terminu przydatności.
Pakowanie próżniowe (VACUUM)
W celu wydłużenia trwałości i świeżości pakowanych produktów oferujemy również pakowanie próżniowe (tzw. VACUUM).
Pakowanie z pasteryzacją
Dla produktów wrażliwych mikrobiologicznie mamy możliwość zastosowania technologii pasteryzacji.